Als gevolg van corona hebben we te maken met grote economische en sociale veranderingen. Kleine en grote bedrijven vallen om, werknemers raken hun baan kwijt, we moeten het met minder doen. Een vraag die juist nu we in de lock-down zitten belangrijk is om met elkaar te bespreken is: Hoe helpen we jongeren in deze corona-periode?  

 Jongeren kunnen geen ervaringen opdoen

Jongeren kunnen niet meer leren zoals ze gewend zijn en missen sociale activiteiten als chillen met vrienden, naar concerten gaan en shoppen. Juist door de sociale contacten en activiteiten waarbij ze veel anderen ontmoeten en samen iets doen, ontwikkelen ze sociale vaardigheden zoals samenwerken, goed communiceren, netwerken en leidinggeven. Ook praktijkervaring opdoen tijdens een stage of in een bijbaantje is nu vaak onmogelijk. Terwijl deze ervaringen leiden tot het ontwikkelen van competenties zoals kunnen analyseren, problemen oplossen en creatief leren denken.

Competentieontwikkeling jongeren belangrijk voor bedrijven

Genoemde competenties staan bijna allemaal in de top 10 lijsten met belangrijke competenties voor deze eeuw. Heel veel bedrijven en organisaties hebben werknemers nodig die hier goed in zijn, vanwege de huidige en toekomstige ontwikkelingen. Weke gevolgen gaat dit dan in de toekomst hebben voor onze jongeren en voor bedrijven?

Wie ben ik en wat wil ik in de toekomst?

Als de wereld om ons heen verandert, zet ons dat ook aan het denken over onszelf. Wat vinden we écht belangrijk, welke keuzes maken we, welke mogelijkheden hebben we om verder te komen, wat willen we in de toekomst doen? Voor veel jongeren is het lastig om deze vragen te beantwoorden, omdat ze nog niet zoveel (levens)ervaring hebben opgedaan. Op dit moment, kunnen ze die ervaringen nauwelijks opdoen, terwijl dat juist zo belangrijk is. Door de dingen die je meemaakt in het leven; ervaringen, gebeurtenissen en belevenissen, ontwikkel je jezelf en krijg je een beeld van wie jij bent en wat bij je past.

Kernwaardenspel

Ik heb nagedacht over hoe wij jongeren hiermee in deze moeilijke tijd kunnen helpen. Dat heeft ertoe geleid dat ik een Kernwaardenspel heb ontwikkeld. In deze tijd, waarin ons sociale leven praktisch stilstaat, is het belangrijk om verbinding met elkaar te hebben. Het leven van volwassenen en jongeren bestaat op dit moment grotendeels uit online werken en online school. Daarom is persoonlijk contact thuis juist nu erg belangrijk. Even niet op een schermpje zitten, maar gesprekken met elkaar voeren om te delen wat je beweegt en wat je écht belangrijk vindt.

Het Kernwaardenspel is voor jong en oud, vanaf 12 jaar tot 99 en leidt tot verbinding, plezier en waardevolle gesprekken in gezinnen, vriendengroepen, met klasgenoten en met collega’s. Voor meer informatie, kijk hier.

Hoe helpen jullie jongeren in deze moeilijke tijd?

Ik ben benieuwd hoe anderen jongeren in deze tijd helpen. Wat doen grote bedrijven, organisaties en ondernemers in het mkb juist nu voor jongeren? Door ideeën en ervaringen met elkaar te delen, kunnen we elkaar inspireren.

 

 

 

Pin It on Pinterest