Kernwaardenspel®

 • Voor scholen en opleidingen
 • Voor ouders met tieners
 • Voor loopbaanbegeleiders

Prijs:  € 43,05 inclusief BTW en verzendkosten naar een adres in Nederland.

Verzending naar andere landen uitsluitend op aanvraag via info@nexxdott.com.

Kernwaardenspel®

Veel jongeren zijn onzeker en op zoek naar zichzelf. Op weg naar volwassenheid is het voor hen van essentieel belang om verschillende ervaringen op te doen, zodat zij een antwoord vinden op de vragen “Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?”. De meeste jongeren vinden het niet gemakkelijk om hierover met volwassenen (ouders, docenten en begeleiders) te praten. Verbinding thuis en op school is een belangrijke voorwaarde om te leren en met elkaar te delen wat je beweegt en belangrijk vindt in het leven.

Als ouder van een stel tieners merkte ik dat jongeren op school en thuis hierin veel beter begeleid kunnen worden. Daarom heb ik het Kernwaardenspel® ontwikkeld. Het Kernwaardenspel® creëert verbinding en plezier en leidt tot verdiepende gesprekken. Het helpt jongeren zich te ontwikkelen, juist in deze moeilijke tijd met politieke spanningen, oorlog en klimaatproblemen.

Het brengt jong en oud, gezinnen en vrienden samen om tafel om ervaringen, ideeën, waarden en inzichten te delen.

Het spel kan gespeeld worden vanaf 12 tot 99 jaar, in kleine groepen vanaf 3 spelers, tot grotere groepen van 20 spelers met 1 spel.

Het spel is ook verkrijgbaar in het Engels.

 Wat levert het spel je op?

 • Jezelf en elkaar (beter) leren kennen in wat je écht belangrijk vindt.
 • Verbinding in gezinnen, op scholen, tussen vrienden en collega’s.
 • Waardering voor elkaar.
 • Gelijkwaardigheid tussen volwassenen en jongeren: je leert over en weer van elkaar.
 • Aanleiding voor gesprekken over studie- en toekomstmogelijkheden.
 • Ideeën voor hoe je met je kernwaarden kunt bijdragen aan een leefbare wereld.
 • Creatief leren denken, problemen oplossen en samenwerken.

Voor wie? 

 • Gezinnen, familie en vrienden
 • Middelbare scholen, bijvoorbeeld in mentorlessen.
 • Vervolgonderwijs (MBO, HBO, WO), bijvoorbeeld tijdens introductieprogramma’s.
 • Teams op het werk.

Het spel bevat:

 • 60 Kerwaardenkaarten
 • 7 Spelvarianten
 • 9 Tipkaarten

Hele leuke, boeiende manier om elkaar beter te leren kennen! We hebben veel gelachen! 

Het is ook verrassend wat iedereen belangrijk vindt in een beroep en hoe iedereen er verschillend naar kijkt.

Samenwerken om een probleem op te lossen werkt echt verbindend! Je wordt ook gestimuleerd om creatief te denken.

Hieronder drie tegels met links voor meer verdieping en speelplezier:

 • Uitleg Kernwaarden: alle kernwaarden in het spel op alfabetische volgorde toegelicht.
 • Creatieve denktechnieken: 15-delige uitleg over creatief denken en diverse creatieve denktechnieken.
 • Alle beroepen van A tot Z: met uitgebreide beschrijving, belangrijke competenties, bijbehorende opleidingen en cursussen, vacatures, salarissen en toekomstperspectief.

Workshop “Kernwaardenspel spelen” met docenten (in opleiding)

Voor docenten van scholen of van docentenopleidingen die de volle potentie van het spel eerst zelf willen leren kennen, voordat ze ermee aan de slag gaan met hun leerlingen of studenten, organiseer ik een workshop “Kernwaardenspel spelen”. Na het spelen van diverse spelvarianten bespreken we

 • hoe je het spel kunt inzetten op school, bijvoorbeeld in lessen burgerschap, mentorlessen, een projectweek of tijdens loopbaanoriëntatie (LOB)
 • waarvoor je de verschillende spelvarianten kunt gebruiken
 • hoe je als docent het spel kunt begeleiden en wat belangrijk is in de begeleiding.

Ik kom voor een speelsessie op locatie. Een workshop “Kernwaardenspel spelen” met docenten duurt twee-en-half uur met een groepsgrootte van minimaal 4 en maximaal 12 docenten en kost € 715, exclusief btw, spellen en reiskosten. Neem hier contact met me op voor een aanvraag.

Speelsessie “Kernwaardenspel spelen” met leerlingen/studenten

Wil je graag dat ik het Kernwaardenspel een keer kom spelen met je leerlingen of studenten? Dat kan! Ik bereid de speelsessie voor samen met de docent van de desbetreffende klas. Deze docent doet zelf actief mee als begeleider van het spel. Kosten: € 1.690 per klas met minimaal 15 en maximaal 30 leerlingen of studenten. Dit bedrag is exclusief btw, spellen en reiskosten. Neem hier contact met me op voor een aanvraag.

Hoe is het Kernwaardenspel® ontstaan?

Het spel is ontstaan tijdens de eerste COVID-19 lockdown in maart 2020. Jongeren konden niet meer naar school en misten hun sociale contacten enorm. Iedereen was de hele dag voornamelijk online aan het werken. De wereld werd een stuk kleiner en saaier door het thuiswerken, er viel veel minder te vertellen aan elkaar en gezinsleden waren ineens de hele dag samen onder één dak. Er ontstond daardoor vaak spanning en verveling. De behoefte om even niet achter een schermpje te zitten werd steeds groter, maar ja, waar moet je het aan tafel met elkaar over hebben? Zo is het idee om het Kernwaardenspel® te maken ontstaan.

Ik heb meer dan 30 jaar ervaring als trainer en coach in sociaal-communicatieve vaardigheden, problem solving skills en creatieve denktechnieken in het spel verwerkt. Ook heb ik mijn expertise als Pedagoog, Creatief Therapeut (een vorm van psychotherapie) en mijn ervaring als moeder van twee opgroeiende dochters eraan toegevoegd.

Er zijn actieve bordspellenspelers bij de ontwikkeling van het Kernwaardenspel® betrokken geweest, die feedback op het spel en de spelregels hebben gegeven, zodat er uiteindelijk zeven verschillende spelvarianten zijn ontstaan. Het is een serious game dat leidt tot waardevolle gesprekken, maar ook een spel waarmee je kunt winnen en verliezen en veel spelplezier met elkaar kunt hebben. Ook stimuleren de verschillende spelvarianten het creatieve denkvermogen.

Het spel is uitgebreid getest door diverse doelgroepen in verschillende settings: jongeren, gezinnen, volwassen vriendengroepen en ervaren spelletjesspelers. Mijn speciale dank gaat uit naar een Nederlands kampioen bordspellenspeler, die zijn deskundigheid heeft aangewend voor het ontwikkelingsproces van het spel. Op basis van alle ervaringen met het spelen van het spel en alle adviezen, is het spel steeds verbeterd tot de huidige versie.

Pin It on Pinterest