Kernwaardenspel

 • Voor scholen en opleidingen
 • Voor ouders met tieners
 • Voor LOB begeleiders

Prijs:  € 36,95 inclusief BTW,

exclusief verzendkosten.

Het Kernwaardenspel®

Veel jongeren zijn onzeker en op zoek naar zichzelf. Op weg naar volwassenheid is het voor hen van essentieel belang om verschillende ervaringen op te doen, zodat zij een antwoord vinden op de vragen “Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?”. De meeste jongeren vinden het niet gemakkelijk om hierover met volwassenen (ouders, docenten en begeleiders) te praten. Verbinding thuis en op school is een belangrijke voorwaarde om te leren en met elkaar te delen wat je beweegt en belangrijk vindt in het leven.

Als ouder van een stel tieners merkte ik dat jongeren op school en thuis hierin veel beter begeleid kunnen worden. Daarom heb ik het Kernwaardenspel® ontwikkeld. Het Kernwaardenspel® creëert verbinding en plezier en leidt tot verdiepende gesprekken. Het helpt jongeren zich te ontwikkelen, juist in deze moeilijke tijd met politieke spanningen, oorlog en klimaatproblemen.

Het brengt jong en oud, gezinnen en vrienden samen om tafel om ervaringen, ideeën, waarden en inzichten te delen.

Het spel kan gespeeld worden vanaf 12 jaar, in kleine groepen vanaf 3 spelers, tot grotere groepen van 20 spelers met 1 spel.

 Wat levert het spel je op?

 • Jezelf en elkaar (beter) leren kennen in wat je écht belangrijk vindt.
 • Verbinding in gezinnen, op scholen, tussen vrienden en collega’s.
 • Waardering voor elkaar.
 • Gelijkwaardigheid tussen volwassenen en jongeren: je leert over en weer van elkaar.
 • Aanleiding voor gesprekken over studie- en toekomstmogelijkheden.
 • Creatief leren denken, problemen oplossen en samenwerken.

Voor Wie? 

 • Gezinnen, familie en vrienden
 • Middelbare scholen, bijvoorbeeld in mentorlessen.
 • Vervolgonderwijs (MBO, HBO, WO), bijvoorbeeld tijdens introductieprogramma’s.
 • Teams op het werk.

Het spel bevat:

 • 60 Kerwaardenkaarten
 • 7 Spelvarianten
 • 9 Tipkaarten

Hele leuke, boeiende manier om elkaar beter te leren kennen! We hebben veel gelachen! 

Het is ook verrassend wat iedereen belangrijk vindt in een beroep en hoe iedereen er verschillend naar kijkt.

Samenwerken om een probleem op te lossen werkt echt verbindend! Je wordt ook gestimuleerd om creatief te denken.

Hieronder staan een paar links voor meer verdieping en speelplezier:

 • Uitleg Kernwaarden: alle kernwaarden in het spel op alfabetische volgorde toegelicht.
 • Creatieve denktechnieken: 15-delige uitleg over creatief denken en diverse creatieve denktechnieken.
 • Alle beroepen van A tot Z: met uitgebreide beschrijving, belangrijke competenties, bijbehorende opleidingen en cursussen, vacatures, salarissen en toekomstperspectief.

Workshop “Kernwaardenspel spelen” met docenten (in opleiding)

Voor docenten van scholen of van docentenopleidingen die de volle potentie van het spel eerst zelf willen leren kennen voordat ze ermee aan de slag gaan met hun leerlingen of studenten, organiseer ik een workshop “Kernwaardenspel spelen” voor docenten (in opleiding). Na het spelen van diverse spelvarianten bespreken we

 • Hoe je het spel kunt inzetten op school (bijvoorbeeld in lessen burgerschap, mentorlessen, een projectweek of tijdens LOB)
 • Waarvoor je de verschillende spelvarianten kunt gebruiken
 • Hoe je als docent het spel kunt begeleiden en wat belangrijk is in de begeleiding.

Ik kom voor een speelsessie naar uw locatie toe. Een workshop “Kernwaardenspel spelen” met docenten duurt twee-en-half uur met een groepsgrootte van minimaal 4 en maximaal 12 docenten en kost € 715,-, exclusief btw, spellen en reiskosten. Neem hier contact met me op voor een aanvraag.

Hoe is het Kernwaardenspel® tot stand gekomen?

Het spel is ontstaan tijdens de eerste lockdown in maart 2020. Jongeren konden niet meer naar school en misten hun sociale contacten enorm. Iedereen was de hele dag voornamelijk online aan het werken. De wereld werd een stuk kleiner en saaier door het thuiswerken, er viel veel minder te vertellen over belevenissen en gezinsleden leefden ineens de hele dag met elkaar onder één dak. Er ontstonden spanningen en er trad verveling op. De behoefte om even niet achter een schermpje te zitten werd steeds groter, maar ja, waar moet je het aan tafel met elkaar over hebben? Zo is het idee om het Kernwaardenspel® te maken ontstaan.

Ik heb meer dan 30 jaar ervaring als trainer en coach in sociaal-communicatieve vaardigheden, problem solving skills en creatieve denktechnieken in diverse organisaties, waaronder het onderwijs, in het spel verwerkt. Ook heb ik mijn kennis en expertise als afgestudeerd Pedagoog, Creatief Therapeut (een vorm van psychotherapie) en mijn ervaring als moeder van twee opgroeiende dochters er aan toegevoegd.

Er zijn actieve bordspellenspelers bij de ontwikkeling van het Kernwaardenspel® betrokken geweest, die feedback op het spel en de spelregels hebben gegeven, zodat er uiteindelijk zeven échte spelvarianten zijn ontstaan. Het is een Serious Game dat leidt tot waardevolle gesprekken, maar ook een spel waarmee je kunt winnen en verliezen en veel spelplezier met elkaar kunt hebben. Ook stimuleren de verschillende spelvarianten het creatieve denkvermogen.

Het spel is uitgebreid getest door diverse doelgroepen in verschillende settings: jongeren, gezinnen, volwassen vriendengroepen en ervaren spelletjesspelers. Mijn speciale dank gaat uit naar een Nederlands Kampioen bordspellenspeler, die zijn deskundigheid heeft aangewend voor het ontwikkelingsproces van het spel. Op basis van alle ervaringen met het spelen van het spel en alle adviezen, is het spel steeds verbeterd tot de huidige versie.

Pin It on Pinterest