The best way to predict the future is to create it.
– Peter Drucker
Toekomstlab
-
Voor scholen en opleidingen
-
Voor ouders met tieners
-
Voor LOB begeleiders
Waarom Toekomstlab?
Jongeren moeten tussen hun 12e en 18e een aantal keuzes maken die bepalend zijn voor hun toekomst, zoals opleiding, opleidingsniveau, profielkeuze met bijbehorend vakkenpakket en vervolgstudie- en beroepskeuze. Dat is heel moeilijk als je nog volop in ontwikkeling bent, je brein nog lang niet is volgroeid en je nog zo weinig levenservaring hebt. Bovendien is de wereld razendsnel aan het veranderen door klimaatverandering, technologie en globalisering. Keuzes die nu gemaakt worden, zijn heel snel achterhaald in de wereld van morgen.
Wij moeten jongeren op school al de mogelijkheden geven om aan hun toekomst te werken en bij te dragen aan een leefbare planeet. Daarom heb ik Toekomstlab ontwikkeld.
Toekomstlab, een LOB programma dat net even anders is
In Toekomstlab worden jongeren gestimuleerd om over hun toekomst na te denken met behulp van filmpjes, spellen, actieve werkvormen en creatieve denktechnieken. Ze worden geïnspireerd door kennis te maken met ontwikkelingen, innovaties en nieuwe initiatieven op diverse (werk)terreinen en in allerlei branches. Aan de hand daarvan formuleren ze hun eigen, persoonlijke Toekomstvraag en gaan ze op zoek naar antwoorden op internet en bij bedrijven. Het resultaat daarvan presenteren ze aan elkaar. Zo ontdekken ze wat hen boeit. Dat zet hen vervolgens aan het denken over wat ze op school zouden moeten en willen leren en welke keuzes ze moeten maken.
Modulaire opzet van Toekomstlab
Toekomstlab bestaat uit verschillende modules, waaronder 68 Inspiratiefilmpjes, het Kernwaardenspel® en het Toekomstlabspel®. De modulaire opzet en de spellen maken het programma zo eenvoudig en flexibel mogelijk inzetbaar op school, bijvoorbeeld in mentorlessen, burgerschapslessen, projectweken of als deel van bestaande LOB-programma’s.
Ook een Toekomstlab op jouw school?
Toekomstlab is voor scholen in het voortgezet – en vervolgonderwijs en is geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. Het programma wordt op maat gemaakt, passend binnen de mogelijkheden van de school. Door docenten (decanen, mentoren) te trainen, kunnen zij zelf Toekomstlab begeleiden en is het mogelijk om het programma aan meerdere klassen tegelijk te geven en jaarlijks te herhalen. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor Toekomstlab op jouw school, neem dan hier contact met me op.
Toekomstlab Visiedocument
In dit gratis Visiedocument voor scholen wordt uitgelegd waarom Toekomstlab is ontwikkeld, hoe je het kunt inpassen in bestaande lesprogramma’s, zoals in mentorlessen en hoe je het kunt begeleiden als docent.
Inspiratiefilmpjes
Module 1 van Toekomstlab bestaat uit 68 Inspiratiefilmpjes gerangschikt onder de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de United Nations. De filmpjes zijn voor iedereen vrij toegankelijk en worden van tijd tot tijd ververst.
Toekomstlabspel®
Module 2 is het Toekomstlabspel®. Dit spel helpt jongeren om hun Toekomstvraag te formuleren. Het spel kan via deze website besteld worden. Het spel kan los besteld worden of als onderdeel van Toekomstlab.
Toekomstlab op het Vathorst College in Amersfoort
“Op school kijken we eigenlijk niet zoveel naar de toekomst” vertelt een leerling van het Vathorst College in het filmpje over Toekomstlab. In Toekomstlab gebeurt dat juist wél. Leerlingen gaan aan de hand van inspiratiefilmpjes op zoek naar antwoorden op hun eigen Toekomstvraag.
Op bedrijfsbezoek gaan is voor de meeste leerlingen het hoogtepunt van Toekomstlab. Ze gaan naar een bedrijf dat ze meestal zelf gezocht hebben en dat past bij hun Toekomstvraag.
Ervaringen met Toekomstlab op het Vathorst College in Amersfoort
Sinds 2016 vindt Toekomstlab op het Vathorst College plaats. Op de middelbare school zijn de kennis van ontwikkelingen in de maatschappij en ervaringen met de buitenwereld nog maar heel beperkt.
Verschillende ervaringen opdoen en daardoor geïnspireerd raken, helpt jongeren in het ontdekken van wie zij zijn en wat bij hen past. Toekomstlab is ontwikkeld om leerlingen bij deze ontdekkingsreis te helpen.
Michiel Westland, decaan Vathorst College:
“Het dwingt leerlingen en docenten uit hun comfortzone te stappen. Er is lef voor nodig om op deze manier aan je eigen ontwikkeling te werken. Toekomstlab bevalt zo goed, dat we het programma in het curriculum hebben opgenomen.”
Jonna (14)
“Mijn bedrijfsbezoek was echt interessant. Ik mocht het lab in en de directeur interviewen!”
Lucie (16)
“Ik weet nu welke vervolgopleiding ik wil gaan doen.”
Persoonlijke belangstelling voor leerlingen is de sterrenstof van Toekomstlab.
Leerling op bedrijfsbezoek bij een lab op de campus van Wageningen.
Leerlingen werken samen aan een mindmap over zelfsturend vervoer.
Cabral Instituut
Particuliere opleiding
Bij Cabral vond een bijzonder Toekomstlab plaats, waar ouders met hun kinderen aan deelnamen. Dit zorgde voor interessante en open gesprekken tussen jongeren en hun ouders.
Martin (vader):
“Toekomstlab is een eerste stap waardoor het balletje gaat rollen. De unieke en mooie benadering van het kijken naar de toekomst vond ik heel inspirerend”.
Martijn (19):
“Ik vond het heel leuk om erbij te zijn! Voor mij, als 19-jarige, waren de presentatie en de discussies het belangrijkste, want daar heb ik veel van geleerd.”
Karin (moeder):
“Een mooi, afwisselend programma. Met “Over de lijn” als intro, presentaties en discussies, veel van geleerd’’.