De beste manier om de toekomst te
voorspellen is om deze zelf vorm te geven.

– Peter F. Drucker

Opvoeden en begeleiden van jongeren in de pubertijd is een hele kunst. Daarom een pagina die over tieners gaat, met video’s en artikelen van experts over onderwerpen waar veel opvoeders en begeleiders dagelijks mee te maken hebben. Ze helpen begrip te krijgen voor jongeren in pubertijd en om verbinding met hen te maken.

Heb je zelf interessante content,  stuur die dan naar ons toe. Wij delen die dan op deze pagina, zodat iedereen er kennis van kan nemen.

Hoe werkt het tienerbrein?

Jelle Jolles is klinisch neuropsycholoog en neurowetenschapper. Hij is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en leidt het Centrum Brein & Leren. Hij beschouwt de tienertijd als een periode van kansen en mogelijkheden en ziet de tiener als “werk in uitvoering”.

Tieners kunnen vaak veel verder komen dan we denken. Niet alleen de hersenen, maar ook steun, sturing en inspiratie uit de omgeving, waaronder ouders en docenten, zijn bepalend voor hun ontplooiing.

Jelle Jolles participeert actief in de dialoog tussen wetenschap en educatie. De focus in zijn werk ligt bij neuropsychologische vaardigheden die essentieel zijn voor leren.

Actieve ondersteuning, structuur en inspiratie door ouders en docenten is essentieel voor de rijping van het brein en voor persoonlijke groei. Hij heeft zijn visie hierop beschreven in de bestseller “Het Tienerbrein” (2016) .

Hoe worden we van irritante pubers leuke individuen?

Die vervelende puber met een ontplofte kledingkast als slaapkamer, ben of ken je die? Lang is vanuit de psychologie gedacht dat daar een eenduidige handleiding voor bestond. Dr. Loes Keijsers heeft onderzocht waarom die handleiding juist voor iedere puber totaal anders is en hoe je er als ouder voor kunt zorgen dat het een beetje een leuk individu wordt later.

Een ouder die zich met je leven bemoeit, heeft de puber liever niet. Maar toch vinden pubers hun ouders, samen met hun vrienden het meest belangrijk in hun leven.

Uit een steekproefsgewijs wetenschappelijk onderzoek bleek, dat hoe meer steun en liefde ouders gaven aan hun pubers, hoe minder depressieve gevoelens ze hadden. Er bleken 3 hoofdingrediënten voor succesvolle ouders:

  1. Regels stellen
  2. Emotionele steun
  3. De autonomie ondersteunen

De 5 belangrijkste kenmerken van Generatie Z

Generatie Z groeit op in een volledig digitale wereld waarin ze gewend zijn aan een constante behoeftebevrediging. Het is een generatie die uitgroeit tot de grootste en meest diverse generatie die er is. Hiermee vormt deze groep jongeren een belangrijke doelgroep voor bedrijven en merken. Maar wat is er nou zo speciaal aan deze generatie en wat kenmerkt hen?

Dit artikel leert je Generatie Z beter te kennen.

Kinderen opvoeden mag best makkelijk zijn

Ouders werken te hard aan de toekomst van hun kinderen. Al dat geploeter is zinloos, vindt psycholoog Alison Gopnik. Een kind heeft volgens haar genoeg aan vrijheid, liefde en aandacht.

Ouders moeten zoals tuinmannen zijn, die een ideale omgeving scheppen met een voedzame bodem en voldoende warmte, ruimte, water en licht, zodat planten en bloemen de grootste kans hebben om te groeien en bloeien.

Lees hier de inzichten van het boek “De opvoedparadox”.

Waarom behalen veel hoogbegaafden geen diploma?

Je zou kunnen denken dat voor mensen met een IQ van 135 alles vanzelf gaat. Ze hoeven een les Latijn maar één keer te lezen en dan onthouden ze alles meteen en ze begrijpen met een klein beetje moeite ingewikkelde formules. En toch hebben vele hoogbegaafden géén diploma. Zijn ze te lui of sociaal onaangepast?

Prof. dr. ir. Kathleen Venderickx legt uit waarom mensen met een IQ van 135 evenveel begeleiding nodig hebben als mensen met een IQ van 65.

Prof. dr. Kathleen Venderickx en prof. dr. Tessa Kieboom hebben bijna 20 jaar ervaring met het begeleiden van hoogbegaafde kinderen en volwassenen. Samen runnen ze het expertisecentrum Exentra. Ze schreven verschillende boeken over het onderwerp.

Waarom doen pubers zo vaak domme dingen?

Telkens opnieuw lijken ze zich weer gigantisch in de problemen te werken: pubers. Ze doen hun best om de grenzen op te zoeken en zijn een kei in het nemen van domme beslissingen. Waarom gedragen pubers zich toch zo?

Professor Eveline Crone is dé expert als het gaat om het puberbrein. In dit college vertelt zij jou waarom we in deze levensfase een kei zijn in het nemen van ondoordachte risico’s en waarom een beetje rebels gedrag uiteindelijk nodig is om jezelf te ontwikkelen tot succesvol persoon.

Eveline Crone doet zeer innovatief onderzoek naar hersenprocessen van pubers, waarbij ze gebruik maakt van MRI-scans. Zij is de auteur van het boek Het puberende brein.

Welke ervaringen levert een tussenjaar na je eindexamen op?

Een op de tien havo- en vwo-scholieren neemt na het eindexamen een tussenjaar. Omdat ze zijn uitgeloot, school even zat zijn of nog niet weten wat ze willen studeren. In Noorwegen doet ruim de helft van de scholieren een tussenjaar, in Australië en Groot-Brittannië wordt dat aantal geschat op een vierde. Uit buitenlands onderzoek is bekend dat jongeren die hun tussenjaar goed hebben ingevuld, beter door hun studie rollen.

Tien jongeren vertellen wat het tussenjaar hen heeft opgeleverd. ,,Het was vet, gaaf, heel ziek!’’

Feedback is meer dan het overbrengen van informatie

Feedback heeft de potentie om leerprestaties te verhogen (Hattie & Timperley 2007). Het klinkt heel verleidelijk om dan te zeggen dat we veel feedback moeten gaan geven aan leerlingen. Helaas is het niet zo eenvoudig.

“Feedback should cause thinking.”, ooit uitgesproken door Dylan William. Hopelijk doet dit artikel in www.van12tot18.nl dat ook en denken schoolleiding, docenten en leerlingen samen na over meer of misschien wel minder feedback.

Pin It on Pinterest