Hoe houd je het als gezin gezellig in quarantaine? Een brandende vraag bij veel gezinnen.

Gisteravond heb ik een interessant webinar van Breekjaar over dit thema bijgewoond, gegeven door Anke van Dondergoed en Wessel te Winkel. Zij hebben drie belangrijke elementen met ons gedeeld die in het Breekjaar programma altijd wonderen doen: spelen, delen en waarderen.

Spelen

Voor het eerste element “spelen” moesten alle deelnemers (bestaande uit moeders, jongvolwassenen en een gezin met moeder, vader en twee dochters) zo snel mogelijk allerlei gekke attributen vinden in huis, van wc rol tot lievelingsboek tot hoofddeksel. Na het spelen was het ijs gebroken en gingen wij met een heel vertrouwd gevoel voor het scherm zitten. Wij voelden ons verbonden ondanks de grote leeftijdsverschillen en wij voelden ons ontspannen ondanks het feit dat sommige deelnemers dit webinar volgden vanwege spanningen thuis. De tips voor ons en voor alle gezinnen: ga samen spelletjes bedenken en spelen, wees creatief! Want spelen doet wonderen!

Delen

Om het “delen” inzichtelijk te maken legde Anke ons een mooie ijsberg met een bovenwatergedeelte en onderwatergedeelte uit. In het bovenwatergedeelte zitten zichtbare elementen zoals gedrag en kennis; bewust en onbewust delen wij veel vanuit dit gedeelte met anderen en met ons gezinsleden. Maar in het onderwatergedeelte zitten innerlijke processen, overtuigingen, missie, normen en waarden; dit zijn onzichtbare elementen die zichtbaar worden door er bewust over te delen.

In deze corona-tijd kan het delen van deze onzichtbare innerlijke wereld tussen ouders en kinderen heel verbindend en verrijkend werken. Door een check-in rondje met een simpele vraag: “Hoe zit je erbij vandaag?” kun je frustraties, verdriet, zorgen, vreugden, trots en heel veel meer met elkaar delen. Het “delen” rondje van dit webinar is mij tot vanmiddag nog onvergetelijk bijgebleven.

Waarderen

Als mensen zijn wij geconditioneerd om te letten op wat er niet goed gaat, met onszelf, ons leven, onze omgeving, onze gezinnen en onze kinderen. Wij stellen ons constant veel “waarom” vragen om er achter te komen hoe wij oplossingen kunnen vinden voor deze problemen. Door vaker de “waarom” vraag te vervangen door “waar ben ik dankbaar voor?” kunnen wij dankbaarheid voor onszelf, voor onze partner, onze ouders, kinderen, collega’s en heel veel medemensen vergroten. Dankbaarheid maakt gelukkig!

Het Breekjaar webinar werd afgesloten met een dankbaarheidsrondje. Ik verliet mijn Zoom-sessie met een heel gelukkig gevoel! Ik ben dankbaar voor deze mooie avond die ik samen met mijn bijzondere Zoom-genoten heb doorgebracht!

Pin It on Pinterest